زهرا شریعتی | شهرآرانیوز؛ مسئولیت پذیری و خدمت در خیمه اباعبداالحسین (ع) آن قدر برایشان جذاب است که هنوز یکی دو ساعت مانده به شروع برنامه و با اینکه در حسینیه بسته است، با شور و شوق به سمت آن میروند و منتظر میمانند. از هفته قبل پوستر و کلیپ ساخته و برنامه را در فضای مجازی اطلاع رسانی کرده اند، خریدها را صبح انجام داده اند، برخی حتی دستمزد کارشان را خرج هیئت کرده اند و حالا در که باز میشود، مشغول نظافت و مرتب کردن حسینیه میشوند، بساط چای خانه را روبه راه و سیستم صوت را تنظیم میکنند و حوالی ساعت ۱۷ آماده پذیرایی از عزاداران هم سن وسالشان از سراسر شهر هستند.
مراسم با قرائت قرآن و زیارت عاشورا توسط چند نوجوان شروع میشود و پس از سخنرانی، با مداحی نوجوانان پایان مییابد. صحبت از همان دهه هشتادیها و دهه نودی هاست که خیلی نگرانشان هستیم و فکر میکنیم در گیرودار فضای مجازی و فناوری گم شده و هویت دینی شان را فراموش کرده اند، درحالی که مداحان و دکلمه خوانهای حرفهای در حرم مطهررضوی، صداوسیما و هیئتهای مطرح شهر هستند و این همه را مرهون فرصت آموزشی تربیتیای هستند که سه سال پیش مدرسه مداحی «رضوان» حجت الاسلام والمسلمین محمدجواد قاسمپور و دوستانش برایشان فراهم کرده اند.
اولین کلاسهای آموزش مداحی این مدرسه برای تربیت مداحان و ذاکران باسواد و عالم در حرم مطهررضوی، برگزار و در ادامه به بیت الحسین (ع) واقع در امام رضای ۲۸ منتقل شد که به صورت رایگان، در دورههای پنج ساله و دو سطح مقدماتی (یک روز در هفته) و پیشرفته (سه روز در هفته)، اکنون در حال آموزش و کشف و هدایت استعداد ۲۵۰ پسر ۹ تا ۱۶ سال (به دلیل بهترین سن تأثیر و آموزش پذیری) است.
کلام، عقاید، تاریخ اسلام، تاریخ عاشورا، مقاتل، اخلاق، شناخت مصادر، فنون مداحی، شعرشناسی، سبک نوحه سازی و... ازجمله سرفصلهای آموزشی مدرسه مداحی رضوان است که در سطح تخصصی تدریس میشود تا نسل جدید کمتر گرفتار آسیبهای مداحی و عزاداری باشد. علاوه بر این، در پایان دوره، هر مدح آموز دست کم دوسه هزار بیت شعر کلاسیک و نوین را از حفظ دارد و بنا به نظر استادان مطرح کشوری، خواندن را با نوحه خوانی به عنوان مادر مداحی جدید شروع میکند.
این طور که حجت الاسلام والمسلمین قاسمپور میگوید، مدرسه مداحی رضوان به عنوان اولین مدرسه مداحی نوجوانان در کشور، به نوعی تداوم جلسات آموزش مداحی (مجمع الذاکرین) مداحان فقید مشهد همچون مرحوم مؤید و اکبرزاده برای نوجوانان است که از پیش از انقلاب اسلامی شکل گرفته بود و حالا در شکل نوین و سازمان یافته در قالب مدرسه پیگیری میشود و با وجود توجه مداحان بنام کشور، استقبال گسترده نوجوانان و درخواستهای متعدد از ارگانها و سایر شهرهای کشور که حتی مکان و امکانات هم در اختیار میگذارند، فعلا عجلهای برای گسترش کار ندارد؛ چراکه کیفیت آموزش، اولویت نخست آن است. به همین دلیل هم از حضور بهترین استادان مداحی بهره میگیرد و با وجود تأمین هزینه کاملا مردمی و نبود هیچ تبلیغ رسمی، میزان پذیرش آن در تابستان امسال، نسبت به گذشته ۳۰ درصد افزایش یافته است.
قاسمپور از عید غدیر سال گذشته، هیئت نوجوانان رضوان را راه انداخته تا نوجوانان مسئولیت پذیری دینی اجتماعی را که کلان پروژهای تربیتی در اسلام است، از همین سن یاد بگیرند. به جز سخنرانی، کوچکترین تا بزرگترین کارهای هیئت با خود نوجوانان است که در گروههای ده دوازده نفره گروه بندی شده اند و هر هفته یک گروه، میزبانی عزاداران را برعهده دارد. هیئت نوجوانان در تابستان، عصرهای پنجشنبه به تناسب ولادت یا شهادت اهل بیت (ع) برگزار میشود و ثبت نام آن به صورت فصلی و حضوری در محل هیئت صورت میگیرد. بخش دختران این هیئت هم با نام معصومیه، چند ماهی میشود که پا گرفته است.